Gastles Poëzie

De Rutger Kopland School in Siddeburen besteedt veel aandacht aan kunst-, literatuur-, en poëzie-onderwijs. De school organiseert hiervoor jaarlijks vele projecten met de leerlingen.
Bezoek stadsdichter Afgelopen week was de stadsdichter van Groningen, Renée Luth, op bezoek. Zij gaf de aftrap van het poëzieproject “Doe Maar Dicht Maar”. Dichten over vrijheid en de oorlog. Het thema staat dit jaar in het teken van “75 jaar Vrijheid”.

Het thema
In de lessen wordt er aandacht besteed aan dit thema. De leerlingen hebben filmbeelden bekeken van de platgebombardeerde steden. Ook keken ze naar getuigenverslagen van wat mensen hadden meegemaakt in de oorlog. Dit vonden ze erg indrukwekkend.

Gastles
Tijdens de gastlessen van Renée Luth werden de leerlingen meegenomen in de wereld van poëzie. Ook maakten ze (opnieuw) kennis met het lezen en schrijven van gedichten.
Maar hoe kan je een goed gedicht schrijven? De leerlingen ontdekten dat dat ze door middel van vergelijkingen hun gedicht nog sterker kunnen maken. Als voorbeeld werd gegeven: Ik ben blij, zo blij als een puppy met zijn eerste speeltje. Maak gebruik van voorbeelden om je gevoel kracht bij te zetten. Hier werd druk mee geoefend. Aan het eind van de les werd er een begin gemaakt aan het schrijven van een eigen gedicht voor de wedstrijd ‘Doe maar, dicht maar’.
De leerlingen vonden het leerzame en inspirerende lessen. Ook Renée Luth reageerde enthousiast: “Op zo’n fijne school wil ik elke week wel lesgeven!”.