Wethouder bezoekt brugklassers

Donderdag 3 februari lieten leerlingen van de Rutger Kopland school, locatie Siddeburen hun werkstukken zien aan wethouder Peter Verschuren van de gemeente Midden-Groningen, het betreft werkstukken in het kader van het project “Goud Grunn”. Verschuren werd vergezeld door Joke van der Tuin van het EPI Kenniscentrum en Margriet Zuiderveen, locatieleider van de Rutger Kopland School in Siddeburen.

EPI-kenniscentrum coördineert voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen die zich hebben aangemeld, het project Goud Grunn. Goud Grunn betrekt de leerlingen bij de vele ontwikkelingen waar onze regio mee te maken heeft. De jeugd heeft tot nu toe weinig stem gekregen in de (aardbevings-)problematiek in Groningen, wat ook is onderstreept door de Kinderombudsvrouw en de Onafhankelijke Raadsman. Centraal staat deze vraag: “Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar?” De scholieren worden via lessen uitgedaagd hierover na te denken. De scholieren krijgen tijdens diverse (gast)lessen informatie over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt.

Breder dan Midden-Groningen
De vmbo-leerlingen van het Theda Mansholt College doen mee aan dit project, het Dollard College in Woldendorp, Rutger Kopland School, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam en Aletta Jacobs College in Hoogezand. In totaal bijna 500 scholieren.

Als de werkstukken klaar zijn, worden de beste genomineerd voor een vakjury- en publieksprijs. Van de genomineerde projecten worden filmpjes gemaakt waarbij het publiek ook kan stemmen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijk uitreiking in juni. De ideeën van de jongeren worden zoveel mogelijk gedeeld met bestuurders, zodat zij die kunnen meenemen in hun plannen. Van de werkstukken van alle scholen komt in mei 2020 een expositie in o.a. het gemeentehuis in Delfzijl en in bibliotheken in Delfzijl, Appingedam en Hoogezand.